Kaki - Diospyros | Sayo

Gepubliceerd op 19 november 2020 om 21:14

De kaki - Diospyros is een interessante boom in de tuin vanwege zijn bijzondere vruchten. Niet voor niets heeft het de naam godenpeer! Ik was op zoek naar de cultivar Nikita's Gift omdat deze meer winterhard zou zijn dan D.kaki en een kruising is tussen de Aziatische en Amerikaanse versie met vergelijkbare vruchten, maar deze kon ik niet krijgen waar ik hem wilde kopen. Omdat ik mij niet heb kunnen beheersen om verder op zoek te gaan en misschien zelfs wel een heel seizoen te moeten wachten heb ik de cultivar Sayo gekocht. Zonder die echt opgezocht te hebben wat voor cultivar het is. Gewoonweg ook omdat ik er niet veel over kan vinden. Ontdekken is ook leuk!

Qua naamgeving raakte ik bij deze wat in de war. Eigenlijk is dit mijn enige gewas waarvan ik niet weet welke ik nu precies heb. In het Latijns gaat het om Dispyros spp. Je hebt dan de D.kaki (Aziatische kaki), D. lotus (dadelpruim, godenpeer, kakipruim of lotus boom) en de D. virginiana (Amerikaanse persimoen of dadelpruim). De Aziatische wordt ook wel sharonfruit genoemd.

De D.kaki zou het in dit gematigde klimaat minder goed doen omdat er lange hete zomers nodig zijn. Qua klimaatverandering kan dit wel veranderen in ons voordeel. D. lotus en D. virginiana zouden het nu al wel goed doen in ons gematigde klimaat. Het lijkt mij zo een mooi gezicht als de vruchten nog blijven hangen terwijl het blad in de herfst eraf is gevallen.

Van D.kaki zijn er rassen die geen kruisbestuiving nodig hebben. Ideaal, want ik heb ook maar één boompje gekocht omdat er op de site van Arborealis niet iets geschreven stond over de bestuiving. Wat niet uitsluit of de boom kruisbestuiving nodig heeft.

Wat ik wel zeker weet is dat het niet de D. lotus is, want daar zijn geen cultivars van bekend. Dan blijven D. kaki en D. virginiana over. Deze worden volgens Martin Crawford respectievelijk 4-6 meter hoog en breed en 15 meter hoog en 8 meter breed. Volgens Arborealis wordt de Sayo 3-5 meter hoog. Dit zou betekenen dat het om de D. kaki gaat. Maar Arborealis noemt wel vaker minder hoogtes op dan Martin. Zoals ik zei: dit wordt een ontdekking en ik laat mij verrassen hoe dit verhaal zich gaat ontwikkelen. Of helemaal niet, want hij staat echt niet beschut...  

 

Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie. Je kan tot twee keer klikken op een foto voor een betere weergave.

 

 

18 november 2020

Een paar dagen geleden geplant. Helaas zijn net de blaadjes een dag voor deze foto eraf gewaaid. De mulchlaag moet nog komen en de bomen eromheen worden in het voorjaar uitgedund qua wortelconcurrentie zodat deze kaki zich kan gaan ontwikkelen. Een aantal boompjes laat ik staan om de kaki nog wat beschutting te geven, alhoewel die nu al veel te karig is. Misschien had ik deze pas moeten planten in een later stadium van het voedselbos. Ik ga erachter komen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb