Hartbladige els - Alnus cordata

Gepubliceerd op 13 december 2020 om 21:25

Als één van de grootse stikstof leveranciers was het even puzzelen waar ik deze enorme grote boom zal gaan neerzetten. Ik moest en zal een grote els ergens plaatsen! De A. cordata was een van de kleinere van de soort. De A. rubra wordt 30 meter hoog en zes breed en de A. glutinosa 20 meter hoog en 15 breed. Er is nog een kleinere: A. sinuata van 10 meter hoog en vier meter breed. Het leek mij wel mooi om een boom van 20 meter te plaatsen dus heb ik gekozen voor de A. cordata. Het voordeel is dat de kruin slank is. De hoogte van de hartbladige els wordt uiteindelijk zo een 20 meter, terwijl de kruin maar zes meter breed schijnt te worden, een kegelvorm. Door zijn hoogte kunnen de bladeren met pakketjes stikstof mooi uitwaaien over een groot deel van het perceel. Onder de els komt de hazelaar en een deel van Haag Links. De overige lagen eronder heb ik nog niet over nagedacht.

Deze elzen kunnen heel goed tegen wind, een natte bodem en droogte in de zomer. Het zijn dan ook pioniersbomen en groeien snel.

Al bijna een half jaar was ik op zoek naar waar ik deze els kon kopen. Ik kon ze óf in grote getalen in bundels kopen of heel duur omdat het al een boompje zou zijn met een bepaalde stamomtrek. Bij Arborealis zag ik ineens dat ze deze els verkopen als wortelgoed. Voor maar € 1,60 voor een hoogte van 40-60 cm. En wat een plaatje is het nu al! Zie de foto's. Wortelgoed blijft bijzonder. De wortels die je normaal niet ziet zie je dan wel. Alsof je een kijkje wordt gegund achter de coulissen.

 

Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie. Je kan tot twee keer klikken op een foto voor een betere weergave. 

 

 

13 december 2020
Op de een of andere manier voel ik mij enorm verbonden met dit boompje. Prachtig om de wortels te zien, maar ook op de 3e foto is te zien dat er al knoppen beginnen uit te lopen. Mooi fris groen. Er zijn meer gewassen die ik nu al uit zie lopen die dat normaal in het vroege voorjaar pas doen.

De foto's zijn genomen met een telefoon waardoor het onmogelijk is om op het boompje zelf of een takje scherp te stellen. Wel heel mooi is de nieuwe takkenril van de weggezaagde coniferen op de achtergrond.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.