Chinese mahonie - Toona sinensis

Gepubliceerd op 4 december 2020 om 13:18

Dit gewas kom je veel tegen in artikelen die gaan over voedselbossen omdat het erg grappig klinkt waarvoor hij gebruikt wordt. Hij wordt namelijk de uiensoepboom genoemd omdat de bladeren en jonge stengels naar uiensoep schijnen te smaken. Het zal mij zeer benieuwen of dit zo is. Een ander artikel sprak erover dat deze boom de gewone ui zou kunnen vervangen. Nu zijn er natuurlijk diverse uien met hun eigen smaak waardoor dat niet waar gemaakt kan worden lijkt mij. Martin Crawford omschrijft de jonge bladeren met een ui/knoflook-achtige smaak. Wanneer je de jonge loten plukt voordat de bladeren zich ontvouwen om te gebruiken snoei je de boom op een natuurlijke wijze en zal hij struikachtig blijven. De boom kan 15 meter hoog worden en 10 meter breed. In mijn ontwerp wil ik hem niet hoger dan vier meter laten groeien. Als hij groter wordt kan hij prima geknot worden omdat de boom daar goed tegen schijnt te kunnen zonder bij te moeten voeden.

In een ander artikel las ik zelfs dat je van het hout van de boom een goede kippenbouillon kan trekken.

Bij mij staat de Toona sinensis in het geitenverblijf. Er is dus een hek om de boom nodig om hem te beschermen want de geiten zouden hem zo opeten. Het is overigens nog een heel klein boompje! In een excel sheet heb ik diverse belangrijke gegevens van de gewassen genoteerd om een overzicht te hebben qua ontwerp en keuzes, maar ook voor wanneer ik kan aanplanten. Het gros is te planten van november tot maart of eind maart. Voor maar drie gewassen in mijn ontwerp is het advies van Martin Crawford om deze in de winter te planten (januari tot maart) en dat telt ook voor de Chinese mahonie. Ik heb daar in mijn enthousiasme helemaal niet op gelet. Ach, hij staat inmiddels al een kleine maand in de grond. Leuk om te gaan kijken hoe dit loopt.

Opvallend is dat deze boom geen enkele schaduwtolerantie schijnt te hebben.

 

Normaal staat bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie, maar in dit geval is het kippengaas van één meter hoog de referentie. Je kan tot twee keer klikken op een foto voor een betere weergave.

 

 

22 november 2020

Niet al te beste foto's, maar het plantje is ook nog zo klein! Als je goed kijkt zie je door het gaas heen een takje met een paar groene takjes en één takje waar de blaadjes bruin zijn geworden. De mulchlaag is al aangebracht.

Wanneer hij gaat uitlopen zal ik gedetailleerde foto's toevoegen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb