Dit is een leuke plant in het voedselbos omdat hij dienst gaat doen als bindmateriaal en door zijn bijzondere bladeren. Volgens Martin Crawford is dit de beste leverancier qua bindmateriaal dan hij ooit heeft gevonden. De lange bladeren van 1 - 1,5 meter worden afgesneden en gesplitst waardoor het als bindtouw gebruikt kan worden. Ik ben erg benieuwd hoe dit werkt. Als ik in de tuin dingen wil vastmaken was dat vroeger altijd iets van plastic, of touw die niet voorhanden is omdat het rolletje altijd kwijt is. Deze Phormium tenax is wintergroen en daardoor altijd aanwezig! Ik heb geen ervaring hoe lang het bindtouw goed blijft. Touwtjes gaan vaak maar één seizoen mee waardoor mijn verwachting is dat deze vlas mij echt gaat helpen om bijvoorbeeld een zonnebloem aan te binden, of een klimmer te begeleiden naar een horizontale tak. Zo leuk!
De bloei van Nieuw-Zeelandse vlas is heel mooi. De bijen zijn zot op de rijkelijk vloeiende nectar. Deze plant schijnt 2,5 meter hoog en 3 meter breed te worden. De bloempluimen kunnen tot vier meter hoog reiken! Dat zijn dan bloemstengels van 1,5 meter hoog. De plaatjes op internet liegen er niet om. Zo fantastisch mooi!
Ik heb deze vlas geplaatst in Haag Links. Qua omschrijvingen te vinden op internet zou ik dit gewas nooit in een haag plaatsen, maar Martin Crawford geeft aan dat hij ze ook gebruikt voor in de windkering. De bladeren maken dan met harde wind wel herrie omdat ze tegen elkaar aan klapperen. De plant kan volgens het boek van Martin tegen een vorst van -12 tot -18. Dat is best een risico in ons klimaat ook al is het de laatste jaren warmer dan wij gewend zijn waardoor het mij verbaasd dat hij in de windkering kan.
Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie. Je kan tot twee keer klikken op een foto voor een betere weergave.
19 december 2020
Gisteren de plant opgehaald. Hij zat enorm klem in de pot door de hoeveelheid wortels. Het levert wel hele mooie plaatjes op. Het is de moeite waard om de foto's aan te klikken voor de hogere resolutie. Geniet van de wereld die je normaal niet ziet. Het lijkt wel sci-fi!
Reactie plaatsen
Reacties