De zilverbes staat ook wel bekend als Olijfwilg. Er zijn vele soorten uit de familie Elaeagnaceae. Daarom is de Latijnse benaming gebruiken erg handig om verwarring te voorkomen. In dit geval hebben we het over de Elaeagnus x ebbingei. Op https://pfaf.org/user/cmspage.aspx?pageid=61 is er veel informatie over dit gewas te lezen. Deze plant heeft zoveel voordelen: hij is wintergroen, bloeit met een heerlijke geur, produceert overvloedig lekkere vruchten mits op het juiste moment geplukt, bind stikstof en trekt bijen en insecten aan met zijn vele bloemetjes en als klap op de vuurpijl prima te gebruiken in een haag.
In Haag Achter heb ik maar vier planten van de zilverbes staan waarvan twee van de soort zelf en twee gecultiveerde versies. De rest van Haag Achter bestaat uit herfstolijfwilgen. Dit omdat de omschrijvingen van de herfstolijfwilg - Elaeagnus Umbellata net iets beter overkomen qua vruchten en groeihoogte en er veel gecultiveerde versies beschikbaar zijn waar ik enorm nieuwsgierig naar ben. In de toekomst ga ik meer hagen aanleggen en kan ik mijn ervaring van de soorten gebruiken hoe ik die ga opbouwen. In dit bericht wordt de soort zelf beschreven: Elaeagnus x ebbingei. In Haag Achter staat links van deze soort de cultivar The Hague en rechts de herfstolijfwilg Brilliant Rose.
Qua bloeiboog is de zilverbes interessant omdat deze laat in het jaar nog bloeit van oktober tot november. De vruchtdracht is van maart tot mei. De struik wordt vier meter hoog en breed. Hij kan tegen volledige schaduw, maar ook volle zon. Droogte verdraagt hij goed. Alleen een nat blijvende grond kan hij niet aan. Als je de zilverbes van dichtbij bekijkt zie je dat hij overal spikkels en een soort plastic rubberachtig laagje heeft. Zelfs op de bloemetjes. Leuk om te zien.
Bij iedere overzichtsfoto een emmer ter referentie. Je kan tot twee keer klikken op een foto voor een betere weergave.
19 december 2020
De planten werden groter geleverd dan verwacht. Het is duidelijk een sterke wintergroen gewas zo in deze tijd van het jaar waarin bijna alles zijn blad heeft losgelaten. Alhoewel het nog niet echt koud is geweest. Sommige fruitbomen in de omgeving hebben zelfs nog wat blad hangen.
De middelste drie foto's laten de bloemetjes zien. Omdat ik voor het eerst een bloeiende zilverbes zie en men zegt dat hij heerlijk ruikt heb ik mijn neus tegen een bloemetje gehouden, en dat op eind december! Wat een heerlijke onbeschrijfelijke lekkere geur zeg!
Reactie plaatsen
Reacties